WIJKJURY UTRECHT

KUST 'T THEATER WAKKER

15 paar ongeoefende, doch bevlogen ogen tasten al zes seizoenen lang het Utrechtse theaterveld af. Hun blik, geboren in den vreemde, getogen in onze wijken, ontluikt in de theaterhuizen. Onze kompanen van deze huizen maken de WijkJury mede mogelijk. Sinds september 2021 wordt de WijkJury Utrecht gehost door Theater Utrecht, met wie wij de ambitie delen theater toegankelijker te maken voor heel Utrecht.

Onder de bezielende leiding van roedelchef Jordy Roeten, vervolgen de WijkJuryleden hun weg langs tien voorstellingen. In dramaturgische bijeenkomsten stellen zij hun oog scherp. In nagesprekken met cast en regisseurs / choregrafen verfrissen zij de makers met hun oprechte bevraging vanuit een ander perspectief. Aan het eind van het seizoen plukken zij hun favoriet: de Keuze van de WijkJury Utrecht.

"De WijkJury verbindt culturen en mensen en enthousiasmeert een divers publiek voor theater. Als makers hopen we in ons werk de grenzen van afkomst, cultuur, religie en leeftijd te overstijgen. Daarom zijn we altijd een beetje nerveus wanneer de WijkJury komt kijken, omdat we veel waarde hechten aan hun oordeel. De bevindingen van de WijkJury na afloop van de voorstelling zijn dan ook van grote waarde voor ons." 

Erik Snel - artistiek leider theatergroep Aluin | Keuze van de WijkJury Utrecht 19-20

Gedragen door Adelheid & Zina

Verbonden met Theater Utrecht

Fotografie + beeldconcept: Leendert Vooijce

 
Wijkjury Utrecht-11.jpg
Wijkjury Utrecht-8.jpg
Wijkjury Utrecht-4.jpg
Wijkjury Utrecht-6.jpg
Wijkjury Utrecht-2.jpg
Wijkjury Utrecht-1.jpg
Wijkjury Utrecht-7.jpg
Wijkjury Utrecht-12.jpg
 

THEATER UTRECHT

De WijkJury Utrecht is sinds september 2021 onderdeel van Theater Utrecht. De WijkJury Utrecht en Theater Utrecht vinden elkaar in de gedeelde missie om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen, “om het theater naar de wereld te brengen of de wereld naar het theater”. Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek.

www.theaterutrecht.nl

 

ONTSTAAN WIJKJURY

De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen (Female Economy), waarmee in Amsterdam sinds 2009 vele nieuwe theaterliefhebbers uit onverwachte hoeken zijn opgestaan. In 2011 kreeg de WijkJury een Utrechts zusje, een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en de Vrede van Utrecht. Met het wegvallen van financiering verdween de WijkJury – tot zes jaar geleden. In 2016 blies HKU theaterstudent Jordy Roeten het initiatief nieuw leven in. Onder zijn bezielende leiding wordt ook dit jaar weer de WijkJury Utrecht gecoördineerd, gehost door Theater Utrecht. Behalve in Amsterdam en Utrecht zijn er inmiddels ook regionale WijkJury’s in Amersfoort, Breda, Den Haag, Enschede, Maastricht, Purmerend en Schiedam.