WIJKURY UTRECHT

KUST 'T THEATER WAKKER

Wij, Utrechters met wortels in Sudan, Palestina, China, Marokko, Suriname, Nederland en Canada, bijten ons voor het eerst in ons leven vast in professioneel theater. Wieg en wijk nemen wij mee naar de theaterhuizen. We laven ons aan onbekende verbeeldingen en gaan vurig in gesprek met elkaar, spelers en makers. Zo kussen wij ’t theater wakker. En kust zij, op haar beurt, in ons nieuwe woorden en gedachtes vrij. De weg naar het theater raakt vertrouwd en de nieuw verworven beeldtaal verruimt onze blik.


Een theaterseizoen lang bezoeken wij tien Utrechtse voorstellingen, waarover wij als juryleden uit de wijken een oordeel ontwikkelen en juryrapporten schrijven. We voeren een doorlopend gesprek over wat wij ervaren, zowel onderling als met de gehele stad, onder de bezielende leiding van roedelleider Jordy Roeten. We werken nauw samen met het Café Theater Festival, met wie wij de ambitie delen theater toegankelijker te maken voor heel Utrecht.


Aan het einde van dit theaterseizoen kiezen wij welke voorstelling ons het meest aansprak, die wij vervolgens kronen met de Keuze van de WijkJury. Geïnitieerd door Adelheid Roosen om de wijken te laten wortelen in het theater, ontspruit WijkJury Utrecht dit seizoen voor de vijfde maal.


“Ieder jaar weer bewijst het enthousiasme van de WijkJury (lees: van de ongeoefende kijker) dat er potentieel een aanzienlijk publiek is voor het theater in Nederland. Dat is verheugend, maar tegelijkertijd confronterend. Theaters en gezelschappen slagen er maar niet in dit verborgen publiek te bereiken. En daarom programmeur en producent: Ga jaarlijks te rade bij de WijkJury.” - Marc van Warmerdam, algemeen directeur Orkater


gedragen door Adelheid & Zina

verbonden met het Café Theater Festival

met dank aan de Gemeente Utrecht en het Fentener van Vlissingen Fonds


Fotografie + beeldconcept: Leendert Vooijce

 
 

CAFÉ THEATER FESTIVAL

De WijkJury Utrecht is sinds 2018 onderdeel van Stichting Cafetheaterfestival en wordt mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Utrecht. De WijkJury Utrecht en het Café Theater Festival vinden elkaar in de gedeelde missie om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen, “om het theater naar de wereld te brengen of de wereld naar het theater”. Tijdens het Café Theater Festival Utrecht in maart reikt de WijkJury Utrecht de WIjkJuryprijs uit voor de beste Utrechste voorstelling op het festival.

 

ONTSTAAN WIJKJURY

De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen (Zina), waarmee in Amsterdam sinds 2009 vele nieuwe theaterliefhebbers uit onverwachte hoeken zijn opgestaan. In 2011 kreeg de WijkJury een Utrechts zusje, een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en de Vrede van Utrecht. Met het wegvallen van financiering verdween de WijkJury – tot twee jaar geleden. In 2016 blies HKU theaterstudent Jordy Roeten het initiatief nieuw leven in. Onder zijn bezieling wordt ook dit jaar de WijkJury gecoördineerd. Jordy is geen onbekende in het CTF-circuit: met theatergroep MATROSE stond hij de afgelopen drie jaar op het festival.


Het projectteam van de Utrechste WijkJury bestaat in seizoen 2019-2020 uit Jordy Roeten (projectleider) en Merel de Vries (medewerker Marketing & Communicatie en productie).


De Wijkjury Utrecht heeft zusterjury’s in Amsterdam, Groningen, Veenendaal en Den Haag.

 
  • Facebook
  • Instagram

©2020 by Wijkjury Utrecht.