WIJKURY UTRECHT

KUST 'T THEATER WAKKER

15 paar ongeoefende, doch bevlogen ogen tasten al 6 seizoenen lang het Utrechtste theaterveld af. Hun blik, geboren in den vreemde, getogen in onze wijken, ontluikt in de theaterhuizen. Onze kompanen van deze huizen maken de WijkJury mede mogelijk. We werken nauw samen met het Café Theater Festival en Theater Utrecht , met wie wij de ambitie delen theater toegankelijker te maken voor heel Utrecht.


Onder bezielende leiding van roedelchef Jordy Roeten, vervolgen zij hun weg langs 10 voorstellingen. In dramaturgische bijeenkomsten stellen zij hun oog scherp. In nagesprekken met cast + regie verfrissen zij de makers met hun oprechte bevraging vanuit een ander perspectief. Aan het eind van het seizoen plukken zij hun favoriet: de Keuze van de WijkJury.

"De WijkJury verbindt culturen en mensen en enthousiasmeert een divers publiek voor theater. Als makers hopen we in ons werk de grenzen van afkomst, cultuur, religie en leeftijd te overstijgen. Daarom zijn we altijd een beetje nerveus wanneer de WijkJury komt kijken, omdat we veel waarde hechten aan hun oordeel. De bevindingen van de WijkJury na afloop van de voorstelling zijn dan ook van grote waarde voor ons." 

Erik Snel - artistiek leider theatergroep Aluin | Keuze van de WijkJury Utrecht 19-20

Gedragen door Adelheid & Zina

Verbonden met het Café Theater Festival en Theater Utrecht

Met dank aan de Gemeente Utrecht, Stichting Carel Nengerman Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds en Elise Mathilde Fonds

Fotografie + beeldconcept: Leendert Vooijce

 
11 b - WijkJury Utrecht � Leendert Vooij
6 a - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
9 c - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
7 a - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
8 a - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
4 c - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
10 c - WijkJury Utrecht � Leendert Vooij
2 b - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
1 b - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
3 c - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
5 a - WijkJury Utrecht � Leendert Vooijc
 

CAFÉ THEATER FESTIVAL

De WijkJury Utrecht is sinds 2018 onderdeel van Stichting Cafetheaterfestival en wordt mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Utrecht. De WijkJury Utrecht en het Café Theater Festival vinden elkaar in de gedeelde missie om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen, “om het theater naar de wereld te brengen of de wereld naar het theater”. Tijdens het Café Theater Festival Utrecht in maart reikt de WijkJury Utrecht de WIjkJuryprijs uit voor de beste Utrechste voorstelling op het festival.

 

ONTSTAAN WIJKJURY

De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen (Zina), waarmee in Amsterdam sinds 2009 vele nieuwe theaterliefhebbers uit onverwachte hoeken zijn opgestaan. In 2011 kreeg de WijkJury een Utrechts zusje, een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en de Vrede van Utrecht. Met het wegvallen van financiering verdween de WijkJury – tot twee jaar geleden. In 2016 blies HKU theaterstudent Jordy Roeten het initiatief nieuw leven in. Onder zijn bezieling wordt ook dit jaar de WijkJury gecoördineerd. Jordy is geen onbekende in het CTF-circuit: met theatergroep MATROSE stond hij de afgelopen drie jaar op het festival.


Het projectteam van de Utrechste WijkJury bestaat in seizoen 2019-2020 uit Jordy Roeten (projectleider) en Merel de Vries (medewerker Marketing & Productie).


De Wijkjury Utrecht heeft zusterjury’s in Amsterdam, Purmerend en Den Haag.