REPORTAGES

Lees hieronder wat we van bezochte voorstellingen vonden!

Keuze wijkjury Utrecht.jpg

DE KEUZE VAN DE WIJKJURY 2020|2021 IS SHAKESHAKESHAKE VAN DEDANSERS

Een opzwepend concert dat langzaam ontspoort in een dansvoorstelling.

"Continously captivating!" volgens Jurylid Yash

Uit het Juryrapport: 'De WijkJury Utrecht was verwonderd over de samensmelting van dans en muziek. Waarbij we het ene moment naar een rockconcert keken en het andere moment naar een dansvoorstelling. Deze combinatie zorgt voor een explosie van beeld, geluid en levensvreugde. Een voorstelling zonder anekdote, maar een lichamelijke ervaring waarbij wij allemaal hebben gevoeld hoe het is om uitbundig te leven en om in iemands armen te kunnen rusten.'

Gefeliciteerd makers en Jury!

Metamorfosen_CharlieFeld4-768x576.jpg

WIJKJURY UTRECHT | METAMORFOSEN | ALUIN

De laatste voorstelling van het seizoen bezochten we bij Aluin, Metamorfosen. Een stuk gebaseerd op het werk van Ovidius bewerkt door Erik Snel en gespeeld door Gabby Bakker en Victorine Plante. Buiten in het zonnetje zagen de wijkjuryleden 8 verhalen voorbijkomen en dit is wat ze ervan vonden.

May: Ik voelde dat de verhalen verteld werden met alle liefde. We zaten echt samen met jullie in het verhaal daardoor vond ik het heel leuk.

Mariska: De locatie was super mooi, het was heerlijk om de voorstelling op het terras te zien. De vertelling van de mythen was heel goed. Dit is wat voor mij theater is.

Jeroen: Door zo de verhalen te vertellen leer ik geschiedenis die ik vroeger nauwelijks op school kreeg.


Broeders verheft u ter vrijheid dries ve

WIJKJURY UTRECHT | BROEDERS VERHEFT U TER VRIJHEID | DRIES VERHOEVEN | SPRING UTRECHT

Op zaterdag 22 mei zag WijkJury Utrecht Broeders verheft U ter Vrijheid van Dries Verhoeven op SPRING in de Stadsschouwburg Utrecht. Het is een werk waarin in de mens getoond wordt als verstekeling in een distributiecentrum. Samen met Bulgaarse performers die ervaring hebben als arbeidsmigranten, realiseert Verhoeven een requiem voor de werkende mens. Het podium van de Stadsschouwburg doet dienst als werkvloer, waar dagelijks acht uur lang een 'levende installatie' te zien is. Gerco en Patrick bespraken wat ze hebben ervaren na de voorstelling.

Het is een fascinerende ervaring. Geweldig om weer in een theater te zitten en mensen live te zien werken. Vooral bij deze performance omdat het over werk gaat en door de lange tijdsduur van 8 uur, werd dat nog voelbaarder. Gerco: “De dubbele laag van de voorstelling kwam al snel naar boven. De performers doen niks of eigenlijk de hele tijd hetzelfde, namelijk 8 uur lang hetzelfde nummer zingen. Dit voelt raar aan want als je naar een voorstelling gaat verwacht je een spektakel.” Dries Verhoeven doet in deze performance geen enkele poging om ons te vermaken. De keiharde werkelijkheid in beeld gebracht wat toch zacht aanvoelt door de muziek.

Het is een bijzonder om de mensen die ervaring als arbeidsmigrant hebben echt op het toneel te zetten. Die brengen een werkelijkheid met zich me die je niet kan spelen. Patrick: “Het voelde als een revolutie, het zingen was als een soort protest tegen de robots die hun werk overnamen.”


Hoe langer we erover praten hoe knapper we het vinden dat hij deze thematiek in zo’n simpel en schoon beeld heeft weten te vangen. Broeders verheft U ter Vrijheid vermaakt niet maar het laat je nadenken over het leven van een arbeidsimmigrant en wat hun waarde is en in de toekomst gaat worden.


Net als bij Spectrum van SPRING in Autumn was dit weer een verassende ervaring: “Bij SPRING weet je niet wat je gaat zien, maar je wel weet dat je nog nooit zoiets hebt gezien.”


tu-quake-scenefotos-hires-25-credit-juli

WIJKJURY UTRECHT | QUAKE | THEATER UTRECHT & DOX

Begin december hield de WijkJury voor het eerst een heuse filmavond inclusief popcorn, zoet én zout. Tijdens deze avond keken we naar de registratie van Quake van Theater Utrecht & DOX, omdat we deze helaas niet in het echt konden bekijken. Ondanks dat waren de Juryleden behoorlijk onder de indruk. Lees hier een aantal van hun reacties.


Yash:

The emotion that each person brought out was really good and the way that it effects everything in life. Everything in general was beautifully portraided in my opnion. It had my attention from start to the end, it was really well done.

Jeroen:

Dit is een van de weinige stukken die echt binnen komt bij mij. Het raakt je gewoon. Dit is gewoon het moderne verhaal van hoe de mens is ontstaan en is geworden. Alle mensen worden meegenomen witte, zwarte, dun, dik, het pakt je gewoon. Alles klopt het licht, de muziek en de dans.

Lila:
Voor mij ging het hierover. De oerknal; lucht, eter, vuur, water en aarde, stof. Deze 5 elementen hebben de levende wezens. Over beschaving en civilisatie en de evolutie van de mens. Over economische en psychische onderdrukking door de politiek. Over het verleden; bijvoorbeeld zware handen door zware arbeid. Over het heden; het machinale en digitale tijdperk. En de toekomst; de super mens, gemodificeerd of gemanipuleerd. Expressievolle dans en acteervoorstelling, het was een prachtige uitvoering.

WijkJury hoopt dat Quake terug komt. Hou Theater Utrecht & DOX in de gaten wanneer je dit pareltje van een voorstelling kan bekijken!

WijkJury template.jpg

WIJKJURY UTRECHT | SPECTRUM | SCHWEIGMAN& | SPRING IN AUTUMN

De WijkJury bezocht op 27 oktober Spectrum van Schweigman&. In deze installatievoorstelling draait alles om kleur. Hoe intens kan je kleur beleven? Dat was de vraag die deze avond heerste. In deze reis wordt kleur voelbaar en tastbaar. Hoe een aantal Juryleden het hebben beleefd lees je hier.


Zakaria:

Het was nogal een bijzondere voorstelling, doordat ik in onwetendheid de installatie in liep, werden al mijn zintuigen op scherp gezet. Het was een bijzondere beleving, iets wat ik bij reguliere voorstellingen nog niet heb meegemaakt. Van mij had het wel langer door mogen gaan met meer lichtexperimenten. Er waren heel veel emoties die ik niet in woorden kan vatten. Het fascineerde me wat licht met je kan doen. Vanwege de associaties met heelal maakte het me nederig, ik werd er stil van. Als je van kunst houdt en je wilt geprikkeld worden door licht, dan is dit absoluut een aanrader.


Lila:

Ik vond de voorstelling spannend en interessant. Het is net alsof je in een vliegtuig stapt, je voelt dat er iets veranderd in je lichaam. Ik had verschillende associaties, een ringvormige maan- en zonsverduistering, noord en zuid as, allemaal regenboogkleur kleuren. Het leek wel een soort ruimtereis, alsof je in een scififilm als Star Wars zat! Ik werd er rustig van, zeker toen ik een beetje ging mediteren. Iedereen zal deze reis weer anders ervaren.


Gerco:

Het is een mooie, unieke voorstelling, iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt. Ik had het idee alsof ik ín een sciencefictionfilm zat. Het wisselde af van spannend naar rustig naar weer wat spannender. Het deed iets met me wat ik alleen door deze manier had kunnen voelen. Andere voorstellingen spelen in op empathie voor het verhaal of personage. Hier wordt een gevoel opgeroepen, iets wat jij alleen kan voelen. Ik wist niet dat een voorstelling als dit je op deze manier kan raken. Er is geen afstand meer tussen het thema of verhaal, je bent zelf het verhaal.


De juryleden hebben duidelijke een bijzondere reis meegemaakt. Ook benieuwd? Spectrum van Schweigman& is nog tot en met 15 november te zien op SPRING in Autumn XXXL.

Shake-Shake-Shake-_credits-Bart-Grietens

WIJKJURY UTRECHT | SHAKE SHAKE SHAKE | DE DANSERS

De eerste échte voorstelling van dit seizoen die WijkJury Utrecht was SHAKESHAKESHAKE van De Dansers. We zagen deze voorstelling in de Stadsshouwburg in de Blauwe Zaal en achteraf hadden we een nagesprek met de regisseuse en choreograaf Josephine van Rheenen. Hier kwamen mooie reacties op, een geslaagde kennismaking met dans!

Een greep uit de indrukken van de Juryleden:

Gerco

Een voorstelling waarin de samenwerking van acteurs geweldig is.

Mariska

Dynamisch, van begin tot het eind heb ik me niet verveeld, ik werd steeds geboeid.

Sara

Een vervanging voor het zo gemiste concert.

Zakaria

I felt like a was in a concert

Yash

Continously captivating!

Hou de website van De Dansers in de gaten om te zien waar je dit dansconcert kan ervaren.