©2019 by Wijkjury Utrecht.

REPORTAGES

Lees hieronder we over bezochte voorstellingen hebben geschreven

WIJKJURY UTRECHT | VOORSTELLING NR. 3 | DE HOLLANDERS | ALUIN

Volgens theatergroep Aluin zou de moderne mens de oudste toneelteksten van Holland nog steeds moeten kennen en spelen. Daarom presenteren zij de hoogtepunten van het Nederlandse oertoneel op komische manier, en dat ook nog in een gezellige cafésetting mét bar! Literaire rijmteksten worden uit de mouw geschut, afgewisseld met poppenspellen en muzikale intermezzo's die een hilariteit in de vrolijk gestemde zaal oproepen. Het plezier en de energie van de spelers spat er vanaf!


In het nagesprek leerden we veel over het repetitieproces, hoe de veelheid aan tekst wordt geleerd, hoe bepaald wordt wie welke rol speelt en hoeveel inspraak de spelers hebben naast de regisseur en schrijver.


"Ik vond de voorstelling super! Veel humor en knappe teksten die heel erg goed gebracht werden. Heel dynamisch en erg leuk decor!"

- Rian, Wijkjurylid Utrecht

"Ik vond het stuk heel leuk. Op een jeugdige manier werd de geschiedenis van de Nederlandse toneelteksten verteld."

- Jeroen, wijkjurylid Utrecht

WIJKJURY UTRECHT | VOORSTELLING NR. 2 | BLOEDLINK | DOX & HNTJONG

Wij, de leden, bestempelen Bloedlink met 8en en 9ens! De voorstelling was volgens ons indrukwekkend, meeslepend en herkenbaar; een verhaal dat je bij de strot grijpt. Achteraf raakten we verzuild in een mooi nagesprek over het belang zowel trots te zijn op je eigen cultuur als mededogen te hebben voor de ander.


"Ik geef Bloedlink een 9! Nog steeds denk ik over de voorstelling na en brengt het veel naar boven; precies de bedoeling volgens mij. Achteraf hadden we goede open gesprekken over de aannames die wij allemaal vaak hebben, en ook het gevaar om jezelf en anderen in een hokje te plaatsen. Door de voorstelling word je gedwongen in de schoenen van een ander te staan en na te denken over hoe je met anderen omgaat. Bloedlink heeft mij persoonlijk herinnerd aan hoe het was toen ik voor het eerst in Nederland was, hoe het voelt een 'buitenstander' te zijn."

- Sara | lid WijkJury Utrecht

VUURDOOP BIJ VAL | SCHWEIGMAN& / CALEFAX

Zondag 22 september bezochten wij - de nieuwe lichting WijkJury Utrecht! - VAL van Schweigman& (Boukje Schweigman) in samenwerking met Calefax Reed Quintet. Voor een aantal van ons wat het de eerste theaterervaring. Eerste rang in de grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht bij de verrassende en ongewone voorstelling VAL was meteen de vuurdoop!

"Ik vond de voorstelling heel bijzonder. Het begin vond ik spannend met de volledige duisternis. Het eerste deel vond ik wat traag,maar ook mysterieus door het lichtspel. Het tweede deel vond ik prachtig met veel beweging en dynamiek. De manieren waarop mensen vielen was knap gedaan en indrukwekkend.ik schrok er regelmatig van. Mooi ook dat de mime spelers de muzikanten op hun rug namen. De muziek vond ik soms te dominant. Al met al een prachtige ervaring. Echt een cadeautje!"
- Rian | lid WijkJury Utrecht

"Een voorstelling die begint in het donker met twee muzikanten in de zaal dus wel geluid maar geen beeld, hele aparte ervaring. Tijdens het eerste gedeelte was er ook niet veel licht waardoor je niet precies kon zien hoe de acteurs zich bovenin moesten voortbewegen en dat maakte mij nieuwsgierig. Het tweede gedeelte indrukwekkend, alle manieren van vallen van de afgrond tot weggooien en met mooie bijpassende muziek. Op het einde de muzikanten en acteurs samen in elkaar, prachtig. De nabespreking met de producent, acteurs en muzikanten, super, echt interessant hoe zo'n productie tot stand komt."
- Elise | lid WijkJury Utrecht